Kano Veiligheidstraining

Kano Veiligheid Training bij Anax

Hoera het is zover zaterdag 12 september 2020!

Een leuke en misschien ook wel spannende clubactiviteit: kano veiligheid training in de Marshaven staat op het programma.

Wel vroeg, om 9 uur werden we verwacht in het botenhuis en .. ‘ho is de deur van thuis wel op slot?’  Omdraaien, terug en jawel op slot, maar een achterdeur niet…(dat op slot doen, en zeker weten speelt overal!)

Tja dan zie je al een flinke groep enthousiastelingen in vol ornaat met zeer

verschillende kano’s klaar staan als je aan komt racen…..Gaaf met allerlei kleuren vrolijke kleren. Ik hoor Trudy’s advies nog over laagjes kleding…het is best koud nog zo vroeg…

Trudy van de KoofCie heeft de leiding samen met Jan. (Veel sterkte Chris, die er jammer genoeg niet bij kon zijn). En ook nieuw lid van de commissie, Daniel, is present.

Na korte introductie, wat namen uitwisselen (fijn ook nieuwe leden die meedoen!) gaan we in een stoet naar het water, prachtig om te zien. En dan begint de pret met een eerste stabiliteit oefening 2 aan 2 en ga maar staan in je boot, terwijl de andere stabiliseert. Gejuich stijgt op en blijde gezichten, ook enige verbazing.

De verschillende deelnemers zijn van wat jonger tot wat ouder. 7 vrouwen doen mee vanochtend en 9 mannen, met zeer verschillende ervaringsniveaus en dat is ook leuk, fijn en leerzaam. Al snel daarna draaien we met de benen uit de kano om onze as en blijkt er soms geen of weinig stabilisatie nodig te zijn. Enigszins afhankelijk van het boot type…

Dan is de lage steun aan de beurt en later ook in dynamische vorm. Namen worden geroepen om een verrassingsmoment te creëren. En hoever kan je je boot op een zij laten liggen voordat je voelt dat omslaan er echt aankomt. Hoofden liggen in het water en maatjes zijn er om aan te hangen en dan met heupzwaai en knieën weer overeind te komen. Lekker spelen. Met en zonder peddel, balans en beweging, meer vertrouwen in wat je met je boot en je lijf kan. 

Stabiliteit ervaren met elkaar komt als we met hulp van slepers (goed de karibiner van de sleeplijn met sluiting naar boven bevestigen aan grijplijnen van de voorpunt) verplaatsen naar de andere kant van de Marshaven. Twee vlotten zijn er in no time en wie gaan er uit de boot en liggen over verschillende boten heen? En wie lopen er over de voorpunten van de boten? 

Met vlot en al worden we naar het strandje teruggesleept voor de lekkerste kano’s: ook super verrassing KoofCie! En Corona-proof zelf meegenomen thee en koffie. Met een klein zonnetje erbij is het inmiddels wel wat warmer en gezellig om uit te wisselen en wat bij te kletsen.

Na de pauze is het tijd voor natte oefeningen.

Hoe je haaks zijlings op je boot kan hangen, het lijkt even op zonnebaden…, je boot kan legen met een goede watertrappel en een peddelsteun en met een dolfijne flip op je achterdek kan komen om als cowboys and -girls weer richting je kuip te gaan, (welk liedje klinkt er over het water?) of er zelfs voorbij je kuip en op de voorpunt kan varen! Nat worden we nu allemaal! Isala kijkt bewonderend toe vanaf hun steiger!

Zelfredding lukt met deze ondersteunende oefeningen zonder naar de kant te hoeven zwemmen! Die pomp is superhandig om een laatste rest water weg te werken!

Elkaar redden is wel makkelijker en de hielhaakredding werkt ook in extremere condities. Als de boot is gekeerd, en als baby’tje aan de borst getild en geleegd is, komt het aan op de hielhaak. Hoe meer je dan evenwijdig aan je boot met je gezicht naar de achterpunt ligt hoe makkelijker zwaai je een been in de kuip en haak je die met je hiel achter je kuiprand.

Dit terwijl je met je handen zowel een deklijn van de boot van de redder als je eigen boot vasthoudt. 2de been erin, zo horizontaal mogelijk op je achterdek blijven en omdraaien en je kuip inschuiven. En dit allemaal terwijl de redder beide boten met beide peddels en ellebogen en handen aan grijplijnen stabiliseert en de drenkeling coacht. Goede duidelijke instructies met positieve feedback van de redder naar de drenkeling helpen het hele proces en houden de drenkeling erbij.

Al zijn we nog niet uitgeoefend, wanneer wel? Een windje koelt af en het is tijd om af te ronden. Alles en iedereen ging weer terug naar het botenhuis, waar een warme douche wachtte en we vervolgens ervaringen konden uitwisselen in de kantine. Vooral Trudy, Jan en Daniel, KoofCie bedankt voor een zeer waardevolle en inspirerende ochtend die van ons allen een veiligere kanoclub maakt. Alle deelnemers bedankt, want samen doen we het met veel plezier. En vooral lekker blijven oefenen….

Er wordt al uitgekeken naar de zwembadtraining!

Renee