Een dagje Denemarken

Het nieuwe vaarseizoen heeft wel een heel andere start dan zoals we dat gewend zijn. Geen groots Rondje Zutphen om het seizoen te openen, geen gezellige vaaravond op de vrijdag. De kantine is dicht en geplande tochten zijn afgelast. En datzelfde lot treft de Frankrijkweek en de Denemarkenweek. Jammer hoor. Maar het is niet anders.

De Denemarkengangers zijn gelukkig niet voor één gat te vangen. Na een oproep van Trudy verzamelen er zich een aantal (helaas niet iedereen, er waren ook andere verplichtingen) voor het beleven van een Coronaproof dagje Denemarken. We zeiden het vroeger al tegen onze kinderen: als je speelt, dan kan alles. Dus ook een dagje Denemarken. En zo vertrekken Trudy, Jan, Arjan en ondergetekende vanuit de buurt van Kampen voor een mooi Deens dagje. Een rondje Kampereiland, nee: een rondje Kamperø.

Het te water laten van onze boten is al een avontuur op zich. Om bij de sloot te kunnen komen vanaf waar we vertrekken, moeten we eerst met kano’s en al over een plank lopen die over een ander slootje loopt. Die proef doorstaan we allemaal glansrijk en onder toeziend oog van een aantal schapen kunnen we ons daarna in onze kano’s laten zakken. En zij zagen dat het goed was.

Deense omstandigheden vandaag hoor, zoals we dat gewend zijn. Een stralend zonnetje, een blauwe lucht, golven….

We zijn al snel in de stemming, vooral als we al snel nadat we de IJssel zijn opgevaren een mooi Deens vakwerkhuisje zien. Vakwerk!

We varen met een flink windje tegen over de IJssel naar het Kattendiep. De IJssel is hier veel breder dan bij ons in Zutphen en met de wind er bij geeft het al een grootwater gevoel. Na een kilometer of 9 is het tijd voor de eerste pauze, op één van de eilandjes tussen het Keteldiep en het Kattendiep. In het zonnetje op een beschut plekje drinken we onze koffie. Het is goed toeven zo en wat is het weer leuk om met meerdere kanovaarders op pad te zijn! Naast me in het gras liggen allerlei botstukken. We kunnen maar niet bedenken van welk dier ze zouden kunnen zijn… wel kan ik de bioloog-in-spé bij ons thuis er heel blij mee maken.

Al snel na vertrek van dit plekje slaan we rechtsaf de Ramsgeul in. Nu hebben we de wind in de rug en surfen we onder de Ramspolbrug met de balgstuw door naar het Zwarte Meer.

We genieten van de natuur om ons heen, allerlei watervogels met hun jongen, opstijgende zwanen en zagen we nou een lepelaar?

We hebben er nu flink de sokken in, zo met de wind achter, relaxed doorvaren zo! Dat wordt anders als we het Ganzendiep invaren, nu hebben we de wind van opzij en is het erg de moeite waard om te proberen zo veel mogelijk in de luwte te varen.

We houden onze tweede pauze rond het 21 km punt bij minicamping De Paardeboer. Het uitstappen vergt vooral van Arjan de nodige acrobatiek als blijkt dat zijn handige lage uitstap een wiebelige drijvende vlonder is. Maar nu blijkt wel duidelijk dat hij de zoon van Adriaan is…. Zonder nat te worden stapt hij uit, legt zijn kano op het vlonder en wiebelt zich een weg naar het vasteland.

Daarna het laatste stukje, hier en daar wat Wieden-achtig, dan weer weilanden met koeien en op het laatst varen we langs woonboten en een jachthaven, waarvandaan het blijkbaar niet de bedoeling is dat er gevaren wordt. Er is echt niemand op het water, behalve wij. Het is wel druk met mensen, die opeengepakt op hun jacht zitten. In de buurt van de Ganzensluis is ons eindpunt en kunnen we uitstappen op een mooi gemaaid grasveldje. Een boze eigenaar laat weten dat het verboden terrein is… er staan ook inderdaad bordjes, maar die zijn alleen vanaf het land te zien. De bordjes op het water moeten er nog komen, laat hij weten….   Jammer voor diegenen die dit rondje na ons ook willen varen. Even een ander uitstappunt zoeken dan!

Na ruim 29 km zit ons dagje Denemarken er op. Voldaan en een beetje getroost keren we weer huiswaarts.

Inge