Startersinfo

Vragen en Antwoorden

Moet ik direct al het materiaal zelf kopen?

Nee, binnen Anax kun je eerst gebruiken van verenigingsmateriaal. Als je lid wordt gaan we wel ervan uit dat je een peddel en een zwemvest aanschaft.

Wat kost een eerste jaar varen bij jullie?

Aan lidmaatschapskosten € 60,- per jaar en als je gebruik wilt maken van verenigingsmateriaal komt er 20,- bij.

Hoe weet ik als ik een kano wil kopen, welke het beste bij mij past?

De soort kano die je wilt kopen hangt af van het soort water dat je wilt bevaren en je postuur. Het is handig om een kano eerst uit te proberen, bijvoorbeeld door een ander lid te vragen om in zijn of haar boot te mogen varen.

Is kanovaren een typisch mannensport?

Nee, helemaal niet.

Is kanovaren een zware sport?

Nee, als je de goede technieken gebruikt hoeft het geen zware sport te zijn.

In de IJssel staat stroming, is het dan gevaarlijk kanowater?

Voor een ongeoefende kanovaarder wel. Binnen Anax leer je diverse technieken om hiermee om te gaan, ook hoe je moet handelen als je toch omslaat.

De grote schepen op de IJssel maken nogal hoge golven. Moet je dan aan de kant gaan liggen?

Nee, je moet juist blijven peddelen en als je wat meer geoefend bent ga je ze juist opzoeken.

Varen jullie ook in de winter?

Ja, maar dan worden er wel eisen gesteld aan je uitrusting: neopreenpak, anorak en zwemvest zijn verplicht. Neopreen handschoenen, muts en iets warms te drinken in een thermoskan zijn wel zo fijn.

Ben ik gebonden aan de vaste tijden van de vaaravond?

Als je net begint met varen is het wel slim om altijd met een groepje te gaan. Als je meer ervaring hebt kun je ook zelfstandig gaan varen. Ook zijn er leden die op andere tijden varen en het leuk vinden als er meer meegaan.

Ook is er een uitgebreide vaarkalender.

Varen jullie alleen in Nederland?

Nee, we varen ook in het buitenland. Om de twee jaar is er een kanoweek gepland, vaak wordt er dan in Frankrijk gevaren op rivieren als Loire of Allier. Zie ook de vaarkalender.

Nog meer vragen? Neem gerust contact met ons op.